2013. augusztus 5., hétfő

Mégsem hasonlóak a tojások?

Az ember hajlamos azt hinni, hogy a tojások egyformák. Bemegy a boltba és levesz a polcról egy tojástartót - anélkül, hogy megnézné mi van benne. 2004 óta kötelező a tojások megjelölése. Ha ránézésre nem is vagyunk képesek megítélni e fontos táplálék minőségét, legalább a rajtuk található jelöléseket érdemes megnézni.

Tojás minden mennyiségben

A tojások jelölése

A tojások jelölése
Bár bonyolultnak tűnik, a tojások jelzése viszonylag könnyen értelmezhető.
A legfontosabb számunkra a kód első számjegye, mely a tartási körülményekre utal. Ha ez 0, akkor biotojást tartunk a kezünkben, melyet hagyományosan, ellenőrzötten, vegyszermentesen tartott tyúk tojt. Az 1-es szám szabadon tartott tyúk tojására utal. E tyúkocska valószínűleg növényi táplálékon él. A 2-es szám úgynevezett mélyalmos tartásra utal. Ebben az esetben ugyan zárt térben, de még mindig viszonylag szabadon kapirgálnak és tojnak a tyúkok. A 3-as számot a ketreces tartású tojótyúkok tojásai kapják. Ezek az állatok szorosan összezsúfolva élik mindennapjaikat. Nagyobb a valószínűsége, hogy tápon kívül más táplálékot nem ismernek és a fertőzések elkerülése érdekében több gyógyszert kapnak életük során. A gyógyszerek egy része pedig, mint tudjuk, átkerülhet a tojásba is.
A kódban ezután két betű következik. Ezek az országot jelölik, ahol az a tyúk él, amely a tojást tojta. Magyarországot a HU jelzi a kódban. A lengyel tojás PL, a Német DE jelet kap.
Az ezután következő két szám a megyét vagy a várost jelöli, ahol a telep található. Utána az ellenőrző hatóság jelzése jön, majd a nagy T a tojó tyúkot jelenti.
A T után következő két szám az adott állattartó telep száma, a / jel után pedig az istálló számát láthatjuk.

A tojás doboza

Okos tojás
Három igen fontos dolgot jegyezzünk meg a dobozzal kapcsolatban:
  1. A tojástartón található a tojás eltarthatósága. Nézzük meg! Bár nem garantálható sajnos, hogy a benne lévő tojások valóban fogyaszthatók is lesznek addig, azért ez támpontot nyújt a vásárlásnál.
  2. Ne higgyünk a szemünknek! Nagyon jól mutathat egy réten kapirgáló tyúkocska, de a kép hazudhat a tartás körülményeit illetően. Ugyanígy megtévesztő lehet a tojás neve is. A "Farm tojás" minden további nélkül származhat ketrecben tartott szárnyastól.
  3. Lehetőleg papír tojástartót válasszunk! Ez nem csak környezetvédelmi szempontból lehet hasznos. A tojás a tartóban tölti idejét - nem mindegy, hogy szabadon szellőzhet vagy pedig műanyagba burkoltan tárolják napokig.
A tojásra vonatkozó jelzések közül érdemes még figyelni a méret jelölésre. S-M-L-XL jelzésekkel találkozunk, vagyis kicsi, közepes, nagy, extra nagy.
Forgalmi jelzése lehet A vagy B, ahol az A a friss tojást jelöli, a B pedig az iparban felhasználható tojást.
Kaphatók úgynevezett "funkcionális tojások" is. Ezek valamilyen anyaggal dúsítottak. Az "Okos Tojás" omega-3 zsírsav és E-vitamin tartalma nagyobb például az átlagosnál. Találkozhatunk szelénnel dúsított tojásokkal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése