2013. július 9., kedd

Cigaretta mizéria

Valamennyien egyetértünk abban, hogy a dohányzás káros az egészségre. Elég, ha arra gondolunk mi minden jut egy szál cigaretta elszívása során az ember szervezetébe. A nikotin  függőséget okoz. A kátrány, szén-monoxid, nitrogén-dioxid, hidrogén-cianid, arzén, ólom, higany mérgezik a dohányost és környezetét. Az utóbbi hónapokban a dohányzás káros hatásaihoz nyugodtan hozzá lehet sorolni a megnövekedett stresszt is.
Cigaretta csikkek

Dohányosok korlátok között

A cigaretta ára
A dohányzók és nem dohányzók közötti ősi harc eldőlni látszik.
2012. januárjától a dohányosok sok helyről kiszorultak. A nemdohányzók védelméről szóló törvény értelmében azóta mintegy 17 millió forintnyi bírságot szabtak ki a tiltott helyen dohányzókra.
2013. július 15-től csak a nemzeti dohányboltokban lehet dohányt vásárolni. Ezek eloszlása meglehetősen egyenetlen. Van ahol egy utcában - sőt egy épületben - több dohánybolt is nyílt, máshol 10 kilométert kell menni a dohányosnak egy doboz cigarettáért. Július elsején még 1415 településen nem volt nemzeti dohánybolt.
2013. július 1-től a cigaretta kiskereskedelmi árrését 10%-ra, vagyis az eddiginek több mint duplájára emelték. Egy doboz cigaretta átlagára eddig 800 forint körül volt, az emelés után 900 forint fölé emelkedett. A cigarettára kivetett adók miatt fizetendő összeg emelkedése adja az áremelés nagyobbik részét.

Alternatívák

E-cigaretta
2013. július 1-én életbe lépett a Btk. módosítása, mely szerint a nikotin tartalmú e-cigaretták engedély nélküli gyártása és árusítása bűncselekménynek számít. Közel 50 ezer ember számára jelentette eddig a dohányzás alternatíváját a valamivel olcsóbb és az egészségre kevésbé ártalmas e-cigaretták szívása. A e-cigaretták legfontosabb elemét, a nikotin tartalmú e-liquidet gyógyszernek minősítették, ezért a gyógyszertörvény alapján gyártása és forgalmazása engedélyhez kötött ezentúl. Az engedély megszerzése ugyanakkor évekbe is kerülhet.
A határ közelében élők egy része külföldön vásárol cigarettát - a törvény által megengedett mennyiségben. Mások ugyancsak külföldről származó, azonban csempészett cigarettát vásárolnak. A cigarettacsempészet eddig sem volt ismeretlen Magyarországon, de ezután még nagyobb kereslet lesz a szatyorból árult szálacskák iránt. Két napja egy ukrán férfi több millió forint értékű cigarettát próbált meg átcsempészni a határon. Őt elfogták, de lesznek, akik átjutnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése