2015. november 25., szerda

Naptár minden mennyiségben

A valamikor széles körben használt Julián naptárat 1582-ben, XIII. Gergely pápa idején módosították az általunk ma ismert naptárra. A Gergely naptár bevezetése nem mindenütt volt egyszerű. A legtöbb országban idegenkedtek tőle az emberek, néhol fegyverrel is tiltakoztak ellene. Magyarországon 1583-ban rendelte el használatát Draskovich György, de az erős ellenkezés hatására csak 1623-ra sikerült az egész ország területén elfogadtatni. Nézzük most meg, mára mennyire lett népszerű e valaha elutasított naptár.

Kalendárium 1583.


Naptárkereső

Naptár készítés
Az Úr 2015. esztendejében igencsak nehezményeznénk, ha valaki azzal állna elő, hogy eddig nem jól számoltuk az éveket, napokat. A történelem folyamán ez már sokszor megtörtént, de szerencsére jelenleg nincs nagy szükség a változtatásra. Bár vannak problémák a Gergely naptárral is - pl. az egyes évek kalendáriumai csak 28 év múlva lennének újra használhatóak -, azt el kell ismerni, pontosságára nem panaszkodhatunk. Legközelebb 4900. körül válik szükségessé egy napnyi csúszás kiigazítása.
Miután bátran megbízhatunk az emberiség e nagy fontosságú találmányában, érdemes rászánni magunkat évente néhány példány megvásárlására. Miért többre? Csak mert nem árt, ha mindig kéznél, azaz szem előtt van.
Mivel internetes korszakban élünk, használjuk is rögtön naptárkeresésre a világhálót, s pötyögjük be a keresőbe a "naptár árak" kifejezést! Google barátunk fél másodperc alatt nagyjából 667 ezer találatot mutat. Ember legyen a talpán, aki neki akar fogni mindet átböngészni - nincs is rá szükség. Az első találatok előtt-mellett hirdetések irányítanak minket naptár készítő cégekhez. Ezeknél akár saját magunk is megalkothatjuk jövő évi kalendáriumunkat. Felhasználhatjuk saját fotóinkat, bejelölhetjük a családi ünnepeket.
Az árukereső oldalak szintén sokat segítenek a tájékozódásban. Általuk nagyjából az árakkal is tisztába jöhetünk. Érdemes azért természetesen bepillantani pár weboldalra ezeken kívül is, főleg, ha magunk sem tudjuk pontosan, mit szeretnénk.

Típusok és árak

LEGO Asztali naptár
Ha megelégszünk egy egyszerű, fehér asztali naptárral, 200 Ft alatt is megúszhatjuk a vásárlást - hátlappal együtt. Ha szeretnénk képekben is gyönyörködni, az ár rögtön felugrik. A legolcsóbbak azért még mindig 500 Ft körüli árban kaphatók. Ennyiért főleg mini cicás, kutyás, lovas naptárkák szórakoztatnak majd minket a jövő év folyamán.
Bőven a megfizethető kategóriába tartoznak még a valamivel nagyobbak is, melyeket természetfotókkal, képes receptekkel tettek kelendőbbé. Széles választékban találunk közöttük 1-2 ezer Ft körüli termékeket. Lehetnek álló, fekvők, félfekvők, színesek, jegyzetblokkosak, blokkosak, asztali-, fali-, diák-, speditőr-, zsebnaptárak.
A különböző szurkolói naptárak már valamivel drágábbak: 2.500-4.000 Ft-ot is elkérhetnek értük a boltok.
Kedvenceim a LEGO naptárak, melyek még többe kerülnek ugyan, de ajándéknak is tökéletesek lehetnek. Áruk 4-16.000 Ft között mozog.
Ugyancsak költségesebb a jó minőségű, nagy méretű falinaptárak beszerzése. Akár 12.000 Ft is lehet az áruk.
Természetesen a naptárkészítők is haladnak a korral. Közel tízezerért már rádiójel vezérelt óra/asztali naptár is kapható.
Ha nem vagyunk hívei a költekezésnek, a neten találunk számtalan naptárat, sőt ingyenes naptárkészítő programokat is, de... Ezek a kalendáriumok valószínűleg nem mutatnak majd olyan jól a falunkon. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése