2013. február 14., csütörtök

Ismeretlen ismerős mosószerek (2. rész)

Az előző cikkben a mosógépek előtti mosószereket tekintettük át. Most megnézzük, hogyan változtak a tisztítószerek a mosógépek feltalálásával.

Az első mosógépek

Régi mosógép
Az első mosógép megalkotásának időpontjáról megoszlanak a vélemények. Már a nagy polihisztor, Leonardo da Vinci is készített tervet a mosógéphez, de az első mosógép csak a XVII. században jelent meg Angliában és kartonnyomók használták. Egyes adatok szerint 1750-ben készült el - ugyancsak Angliában - az első háztartásokban használható mosógép, míg mások szerint 1767-ben találta fel egy német evangélikus lelkész. A harmadik változat 1901-re teszi az első mosógép megalkotásának időpontját. Bármelyik időpontot is fogadjuk el a felsoroltak vagy a meg nem említettek közül, a lényeg, hogy az első mosógépeket még kézzel hajtották. Mosószer céljára lereszelt vagy megőrölt mosószappant használtak.

Keverőtárcsás mosógépek

Keverőtárcsás mosógép
A mosógépek világméretű elterjedése a XX. század közepére tehető. Villanymotort szereltek rájuk, mely egy alsó tárcsát hajt, így keverve a vizet.
Ekkorára már megjelentek az első szintetikus, kőolajból készülő mosószerek. Ezek a víz felületi feszültségét csökkentő tenzideket, vázanyagokat, fehérítőt, illatanyagokat és más segédanyagokat tartalmaznak A lassan lebomló tenzidek használatát már 1964-ben korlátozták, de a vázanyagot alkotó polifoszfátokról is kiderült a környezetre való káros hatásuk.
Az ekkor alkalmazott fehérítők még csak magas hőfokon hatottak. A vizet legalább 60 C°-ra kellett melegíteni a mosáshoz.

Forgódobos mosógépek

Forgódob
Az első centrifugák az 1950-es évek végén jelentek meg és ezzel egy időben azok a mosógépek is, amelyekben a két funkciót egyesítették. Az 1960-as években már meg is lehetett vásárolni az első automata mosógépeket. Két fő változatuk van: felültöltős és elöltöltős. Mindkettőben egy forgó dob váltotta fel a keverőtárcsát. Az első félautomatáktól - melyeknél az egyes részműveletek közt még be kellett avatkoznia a háziasszonynak - hosszú út vezetett a jelenlegi korszerű típusokig.
A mosószerek fejlődését erősen befolyásolta, hogy megjelent a fékezett habzás szükségessége. Ez az új szükséglet új piacot teremtett.
A mai mosószereket és mosócsodákat a cikk harmadik részében tekintjük át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése