2013. március 1., péntek

Ismeretlen ismerős mosószerek (3. rész)

Az előző cikkben a mosógépeket tekintettük át. Eljutottunk a napjainkban használatos automata mosógépekig. Ezek a gépek kíméletesek a ruhákhoz, mivel lényegében csak ide-oda lötykölik őket a vízben.  Időnként leszivattyúzzák a koszos vizet, majd tiszta vízben folytatják tovább a munkát. Ez a mosási módszer csak akkor lehet hatékony, ha jó minőségű mosószereket használunk a mosáshoz.


Mosás


Elvárások a mosószerekkel szemben

Természetes elvárásunk - hiszen ez a mosás elsődleges célja -, hogy a ruhákból eltűnjön a szennyeződés, ne maradjanak rajtuk foltok. Kíméletesnek kell lenniük - mind a textíliák anyagához, mind a színéhez. Általában más mosószereket használunk éppen ezért például az olyan különösön érzékeny anyagokhoz, mint a gyapjú és a hernyóselyem. A színüket könnyen engedő ruhákhoz megint csak speciális mosószerek szükségesek. Mindkét csoport esetében igen fontos, hogy a mosást alacsony hőfokon végezhessük. Szeretjük, ha a frissen mosott ruhák puhák, kellemes illatúak. Ebben nem csak a mosószerek, hanem az öblítőszerek is segítik a mosógép munkáját.


Összetevők

Mosószerek összetevőiVízlágyító anyagok - Elősegítik a víz behatolását a textil szálai közé és megkönnyítik a mosószer oldódását.
Enzimek, felületaktív anyagok - Megkötik, eltávolíthatóvá teszik a szennyeződéseket.
Fehérítők, színvédő anyagok - Kémiai úton ható vegyületek. Több típusuk létezik.
Celluláz - A textil szerkezetének megőrzéséért felelős.


Mosóporok, folyékony mosószerek

A mosószerek fejlődése nagyon gyors. Óriási választék áll rendelkezésünkre, amiből bizony olykor nehéz választani. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ami drágább, az jobb is. Vizsgálatok bizonyítják ugyanakkor ennek ellenkezőjét. Az sem mindegy, hogy ugyanazért az árért jó minőségű, vagy csak közepesen hatékony mosószert vásárolunk-e. Az egyes márkákon belül ezért lényeges szempont, hogy mosóporról vagy folyékony mosószerről van-e szó. A márkák nagy része esetében a folyékony mosószer hatékonyabb, mint por alakja.


Mosógolyók

Mosógolyó
Ezek a gumi bevonatú, kerámia és/vagy mágnesgolyócskákat tartalmazó gömbök a gyártók szerint csodákra képesek. Általában néhány forintért legyártható és több ezer forintért eladott termékekről van szó. A mosógolyók forgalmazói mosó-és öblítőszer nélküli hatékony mosással kecsegtetnek minket - kereken ezer alkalommal egy golyó megvásárlása esetén. Meglehetősen áltudományosnak tűnő ismertetőik és a különböző fórumokon olvasható vélemények alapján nem merném tiszta lelkiismerettel ajánlani használatukat.


Mosódiók

A mosódió egy szappanfafélék családjába tartozó fának a termése. Ez a fa a trópusi/szubtrópusi területeken honos, tehát igen messziről kell importálni. A benne található szaponin neve ismerős lehet, mivel hazánkban is található több ilyen anyagot tartalmazó növény.
A szappanfüvet régen használták is mosásra, de szaponint tartalmaz többek között a vadgesztenye is. Ez a fa pedig szállítási, raktározási, vám és egyéb költségek nélkül szolgáltatja termését.

Mosódió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése