2013. március 8., péntek

Fehérítőszerek

A szintetikus mosószerek nagy része tartalmaz fehérítő hatóanyagot is. Ha ez kevés vagy éppen olyan mosószert használunk, amelyben nincs fehérítő összetevő, fehér ruháink idővel elszürkülnek. Olykor csak egy-egy folt eltávolításához van szükségünk valamilyen praktikára. Sokféle fehérítő kapható a boltokban, de vajon melyiket érdemes használni?

Fehérítőszerek


Házi szerek és receptek

Citrom
Szódabikarbóna - Használhatjuk áztatáshoz vagy mosóporhoz adva mosógépben történő mosáshoz.
Sütőpor - Két tasak elegendő egy adag ruhához. Ezt is a mosóporhoz adjuk.
Citrom - Két citrom héját mosó- vagy vászonzacskóban a mosó dobba tesszük vagy egy pohárnyi citromlevet öntünk a gépbe. Használhatjuk szódabikarbónával vagy sóval kombinálva is.
- A sós vízben áztatás jót tesz a besárgult ruháknak. Utána feltétlenül ki kell mosni őket.
Ecet - Hatékony, ha öblítéshez adjuk - öblítőszer helyett egy pohárnyit -, vagy áztatóvízben 1:12 arányban adva az áztatóvízhez.


Aktív oxigén

Nátrium perkarbonát
Nagyon sok fehérítőszer működése alapszik az aktív oxigén fehérítő hatásán. 40 C°-on már hatékonyak, de optimálisabb hatást érhetünk el magasabb - legalább 50 C°-os - hőfokon.
Hidrogén-peroxid - Erősen oxidáló hatású fehérítő, folttisztító, fertőtlenítő szer. A hidrogén-peroxid és származékai adják számtalan boltokban kapható szer fehérítő erejét. Fehérítésre csak erős hígításban javasolt alkalmazása.
Nátrium perkarbonát - Fehér por. Szilárd hidrogén-peroxidnak, fehérítőpornak, foltsónak, aktív oxigénes fehérítőnek is hívják. A hidrogén-peroxid és a mosószóda együttes kristályosításával állítják elő. Segít a szappanlerakódások eltávolításában is. Szintetikus anyagokhoz óvatosan érdemes alkalmazni.


Klóros fehérítők

Hypo
Valamennyiünk számára ismerősen csengenek a Hypo, Domestos, Flóraszept, Clorox nevek. Ezek - és még sok boltokban kapható fehérítő - közös hatóanyaga a nátrium-hipoklorit. Tartalmaznak valamennyi sót és aktív klórt is.
Általános tévhit, hogy a nátrium-hipoklorit bomlásakor felszabaduló klór fehéríti a ruhákat. A klór reakcióba lép a vízzel és hipoklórossav képződik, mely erősen bomlékony: sósav és nascens oxigén képződik. Ez az atomos állapotú, aktív oxigén fehérít. Végeredményben tehát ezek a fehérítőszerek is besorolhatók lennének az aktív oxigénes fehérítők közé.
Mivel a kémiai folyamatok lezajlásához idő kell, ezeket a szereket áztatáshoz érdemes használni.
A ruhákhoz kevésbé kíméletesek, mint az előző csoport tagjai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése