2013. március 23., szombat

Hamis gyógyszerek

Nem kizárólag magyar jelenség, hogy szaporodnak az internetes "patikák". Becslések szerint a világon megközelítőleg nyolcvanezer illegálisan működő weboldal árusít gyógyszereket, táplálék-kiegészítőket. 2012-ben egy 100 ország közreműködésével megtartott akció során több mint 10 millió dollár értékben foglaltak le hamis gyógyszereket.

Hamis gyógyszerek

Internetes gyógyszertárak

Működő patika
A jelenleg érvényes szabályok szerint Magyarországon kizárólag ténylegesen is működő gyógyszertár  értékesíthet interneten gyógyszereket. Vényköteles készítményeket ők sem forgalmazhatnak. A gyógyszertár címének kötelezően szerepelnie kell a weboldalon. Fel kell tüntetni az ÁNTSZ OTH azon jegyzékének elérhetőségét is, amely felsorolja az internetes árusításra engedélyt kapott gyógyszertárakat és azok weboldalait. Külföldi internetes patikák is csak olyan készítményeket adhatnak el magyar vásárlók számára, melyek nem vénykötelesek, Magyarországon engedélyezettek és rendelkeznek magyar nyelvű betegtájékoztatóval.

Illegális webpatikák

Fogyókúrás csodaszerek
Az elmúlt évben körülbelül 300 ezer magyar vásárolt hamis gyógyszert. Számtalan hirdetésben kínálnak fogyasztó, izomnövelő, immunerősítő, férfierő növelő vagy a hirdető által más okból hasznosnak minősített készítményt. Egyes népszerű közösségi oldalakon is elárasztanak bennünket ezekkel a reklámokkal. Kapunk róluk kéretlen leveleket, különleges akciókról szóló tájékoztatókat. Márciusban kampány indult a tájékoztatás, a hamis gyógyszerek vásárlásának visszaszorítása érdekében.

Milyen a hamis gyógyszer?

Hamis Viagra
A hamis gyógyszerek egy része nem engedélyezett és nem a csomagoláson feltüntetett hatóanyagot (vagy nem olyan mennyiségben) tartalmazza. A "csodaszerek" jelentős hányada "biztonságos" táplálékkiegészítőként kerül forgalomba, holott gyógyszer hatóanyagot tartalmaz, ami miatt engedélyköteles lenne. Veszélyük a túl kevés vagy túl sok, gyakran pedig ismeretlen, nem kívánatos hatóanyag tartalomban rejlik. Allergiás reakciókat okozhatnak, nem kívánatos gyógyszerkölcsönhatások vagy mellékhatások léphetnek föl. Súlyosbíthatnak már meglévő betegségeket. Mérgezések is előfordulhatnak.
A hamis gyógyszereknek általában már a csomagolása is eltér a megszokottól. Gyakran nincs magyar nyelvű betegtájékoztató vagy nagyon rossz helyesírású. Hiányzik a csomagolásról az engedélyszám. Más lehet a tabletták színe, íze. Az elmosódott felirat és a töredezettség is hamisításra utal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése