2013. április 6., szombat

Online bevásárlás

Az internet világában nem irreális elvárás, hogy az ember otthon, a számítógép előtt ülve intézhesse kis és nagy bevásárlásait. Régóta működnek webáruházak, melyek a megrendelt termékeket házhoz is szállítják. A szállítást végezhetik maguk, de igénybe vehetik valamely külső futárcég vagy a Posta szolgáltatásait is.

Online bevásárlás


Valóban új korszak kezdődött 2013-ban?

Házhozszállítás
Az egyik nagy üzletlánc némi elő regisztrációs időszak után 2013. márciusában megkezdte online működését.  Az esemény nagy port vert fel online berkekben. Egy nagy üzlethálózat belépése az online piacra megváltoztathatja a vásárlási szokásokat, de hogy valóban egy új korszak kezdetét jelenti-e, az azért kérdéses.
Nem ez az első üzletlánc kis hazánkban, amelyik online árusításra adta a fejét. Kisebb online áruházakban is vásárolhattunk - akár élelmiszereket is. A nagy választékkal ezek természetesen nem versenyezhetnek,  ahogyan általában az árakkal sem. Mi történik vajon az online piac eddigi szereplőivel? Versenyképesek maradhatnak?

Lehetőségek és korlátok az online bevásárlásban

Bankkártyás fizetés
Az újonnan indult szolgáltatás esetében - csakúgy, mint az eddigiek többségénél is - megválaszthatjuk a kiszállítás időpontját.
Otthonról, kényelmesen választhatunk a termékek közül. Némi gondot okozhat, hogy míg a boltban valóban azt a terméket vesszük le a polcról, amelyet meg szeretnénk venni, a házhoz szállított csomag esetleg "helyettesítő terméket" tartalmaz.
Az online áruház kínálatában feltüntetett árak lényegében "irányárak", tehát a fizetés során eltérés jelentkezhet az előzetesen kiszámolt összeghez képest. Akciós termékek vásárlásánál érdemes figyelni az akció lejáratát. Ha a kiszállítás időpontja az akció lejárata utánra esik, akkor többet fogunk fizetni az áruért. A házhoz szállítás költségei sok online áruház esetében függnek a kiszállítás idejétől, a szállítás távolságától és a vásárlás értékétől is. Sok internetes áruház ingyenesen szállítja házhoz bizonyos feltételek teljesülése esetén az árut. A fizetés módjában is nagy különbségek vannak. Míg a most online piacra lépő nagy áruházlánc csak bankkártyás fizetést tesz lehetővé, addig máshol készpénzzel is - vagy csak azzal - lehet fizetni. Több cég elfogadja az Erzsébet utalványt és az étkezési utalványokat is.
Az online áruházak többsége csak Budapesten és közvetlen környékén vállalja a házhoz szállítást, személyes átvételre pedig kevés helyen vagy egyáltalán nem ad lehetőséget. Néhány nagyobb vidéki városban is megoldható már az online bevásárlás, a szolgáltatást azonban nem a most piacra lépő üzlethálózat nyújtja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése