2013. április 20., szombat

Hová tűntek az ingyen reklámtáskák?

Néhány éve még természetesnek vettük, hogy az áruházakban, élelmiszerboltokban vásárolt termékeinket a pénztáros reklámtasakokba rakva adta át. Máshol nemes egyszerűséggel belenyomták a műanyag szatyrokat a kosárba fizetés után, vagy éppen elhelyezték őket valahol, ahonnan kiszolgálhattuk magunkat. Később kezdtek ritkulni az ilyen üzletek. Eleinte sajnálgattuk őket, hogy biztosan rosszul megy nekik, nem telik rá. Mostanra elfogadtuk, hogy ha műanyag szatyorra van szükségünk, azért bizony fizetnünk kell.

Reklámtáskák


Termékdíj - a reklámtáskák eltüntetője

Reklámszatyor
Az olcsó, reklámozásra is kiválóan alkalmas műanyag szatyrok a környezetvédelemnek estek áldozatul. Egész pontosan a környezetvédelmi termékdíj bevezetésének majd drasztikus megemelésének. Az 1995-ben bevezetett termékdíj egyrészt a környezetszennyezés csökkentését ösztönzi, másrészt a környezetvédelemhez szükséges források előteremtését hivatott segíteni. Termékdíj köteles termékek az akkumulátorok, csomagolóeszközök, kőolajtermékek, elektromos és elektronikai berendezések, a gumiabroncsok, valamint a reklámhordozó papírok. Jelenleg a gyártók vagy Magyarországon elsődlegesen forgalomba hozók fizetik meg a termékdíjat.

Miért ennyi egy reklámszatyor?

Ingvállas szatyor
Ha az ember ránéz egy vékonyka, csíkos reklámszatyorra, amelybe alig fér valami, úgy érzi, szinte a semmiért fizet ki 30-60 forintot. A műanyagok kilónkénti termékdíja 42 forint. A csomagolásra használt műanyagoké már 60 Ft. A műanyag bevásárló-reklám táskák környezetvédelmi termékdíja 1800 Ft/kg. Ha ezt egy műanyag reklámtáskára lebontva vizsgáljuk meg, a helyzet a következő: Nagykereskedelmi áron egy közepes méretű csíkos reklámszatyor bruttó 4,13 Ft-ba kerül. A termékdíjjal együtt viszont 10,79 Ft-ba. A valamivel nagyobb, erősebb ingvállas műanyag szatyor bruttó nagyker. ára 11,75 Ft. Termékdíjjal együtt 30,04 forintba kerül. Ezt a pehelysúlyú csomagolóeszközt a vásárló a boltok pénztárainál 50-60 forintos áron kapja meg.
Környezetvédelmi szempontból előnyös a kialakult helyzet, hiszen így kevesebb műanyag kerül a szemétbe. A pénztárcánk szempontjából viszont kifejezetten káros, ha - elfelejtvén elegendő szatyrot vinni magunkkal - vásárlásonként 50-100 forinttal többet kell fizetnünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése