2013. május 4., szombat

Kaláka - A virtuális pénz haszna

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint a "kaláka" a társasmunkák egyike. Egészen a múlt századig nagy jelentősége volt a legfeljebb pár száz fős közösségek, nagycsaládok életében. A közösség tagjai szívességből, de leginkább kölcsönösségből segítettek egymásnak. Többnyire nem csak munkavégzésről volt szó. Aki tehette, terményekkel is hozzájárult a kalákához.

Szüret kalákában


Kalákakörök

Építkezés kalákában
A települések növekedésével egyidejűleg fokozatosan csökkent a kalákakörök száma. Ezek ugyanis csak akkor működhettek jól, ha megközelítőleg homogén volt a közösség és megvolt a bizalom is a tagok között.
A tömegközlekedés fejlődésével a kistelepüléseken gyakorivá vált az ingázás a lakóhely és a munkahely között. Az ebből fakadó időhiány sem kedvezett a kalákakörök fennmaradásának.
Az ember azonban nem csak intelligens, hanem társas lény is. Újra felfedezte, hogy egyedül nehezebben boldogul. A kalákakörök - más néven szívességbankok - újra szaporodnak. Olykor feltűnés nélkül jelennek meg egy-egy lelkes kezdeményező munkájának eredményeként, máskor hangos hírverés kíséri a csoport létrejöttét és működését. A szívességbankok hatékony működésének egyik előfeltétele, hogy a tagok megbízzanak egymásban, ezért általában csak meghívásos alapon csatlakozhatnak hozzájuk új segítők. Ugyancsak fontos a térbeli közelség.

A szívességbankok működése

Szívességbank
A kalákakörök mérete többnyire 20-500 fő között változik. Ennél kisebb közösség nem képes elég hatékony segítséget nyújtani, a nagyobb pedig már átláthatatlan. Ismeretlen emberek nem bíznak eléggé egymásban. Nehezen mernek adni és kérni. A két határ között azonban általában akkor működik jobban egy szívességbank, ha több tagból áll. Ekkor elég változatos az összetétele ahhoz, hogy az elvégzendő munkák nagy részére akadjon vállalkozó.
Egy kis közösségben az emberek észben tartják az elvégzett munkákat, azok megközelítőleges értékét. Ez azonban már egy 2-300 fős kalákakörben sem lehetséges. Megoldásként kitalálták a különböző virtuális pénzeket, melyeket nem lehet forintra váltani. Ez a csoport saját belső fizetőeszköze. Ha Katika ad valakinek 5 kiló almát, annak a virtuális pénzben kifejezett értéke felkerül a folyószámlájára. Az almát kapó félnél ugyanez az érték levonásra kerül. Amikor a sarkon lakó Józsi elmegy és kitisztítja az eldugult lefolyót Katikánál, akkor ez mínuszként jelenik meg Katika virtuális folyószámláján, míg a Józsiéhoz hozzáadódik.
Nem csinálnak belőle problémát, ha olykor mínuszba megy a számla. Az adóhatóság nem kíváncsiskodik és fekete munkáért sem lehet megbüntetni a tagokat, hiszen itt csak szívességi munkavégzés történik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése